# İş Analisti Olmak İçin En Önemli 7 Neden
Neden İş Analisti Olmalısınız?
Klasik ebeveyn duruşunu benimseyebilirim, ancak "çünkü ben öyle dedim..." aradığım etkiyi -ya da sizin aradığınız kanıtı- tam olarak vermiyor! Bunun yerine, beni bir İş Analisti olarak bir kariyere çeken şeyin ne olduğunu ve neden ilk başladığım yıllardan daha iyi olduğunu açıklayayım.
İşte İş Analisti Olmamın ve Sizin de Olmanız Gereken En Önemli 7 Nedeni!
#1 – Bir Ünvan, Birçok Profesyonel Şapka
İnanın ya da inanmayın, yıllar önce kolluk kuvvetlerinde bir kariyer yolundaydım. Ancak bunun benim için uygun olmadığını ve kariyerimde daha fazla esnekliğe ihtiyacım olduğunu keşfettim. Bulduğum şey, İş Analisti unvanının yaygın olarak kullanılmasına rağmen, bu unvanın rolleri ve sorumluluklarının her şirkette büyük ölçüde değişebileceğiydi.
İş Analisti rolü şemsiyesi altında birçok farklı unvan vardır ve her biri farklı alanlarda uzmanlaşır. Bazı İş Analisti rolleri doğası gereği oldukça tekniktir, diğerleri ise tamamen iş tarafına odaklanır. Bazıları süreç akışlarını tanımlamaya ve ayarlamaya yoğun bir şekilde odaklanırken, diğerleri iş ihtiyaçlarını çözmek için teknik çözümler tasarlar. Hırslı BA'lar tutku duydukları şeyi bulabilir ve bu alanda ödüllendirici ve başarılı bir kariyer oluşturabilirler.
Olasılıkların geniş yelpazesi beni meraklandırdı ve gelecekteki ilgi alanlarım ne olursa olsun, beni heyecanlandıracak bir İş Analisti rolü bulabileceğim konusunda kendimi rahat hissetmemi sağladı. Yıllar sonra geriye dönüp baktığımda haklıymışım!
#2 – İş Piyasası Patlamaya Hazır
Her yıl, daha fazla kuruluş, özel İş Analistlerinin sağladığı faydaları fark ediyor ve ekiplerine bu değeri getirecek yeni pozisyonlar yaratıyor. ABD Çalışma ve İstatistik Bürosu, 'İş Analisti' mesleğini bu belirli unvana göre takip etmediği ve iş analizi rol unvanları büyük ölçüde değiştiği için mesleğimizin büyümesine kesin sayılar koymak zor. Ancak daha derin bir inceleme, daha geniş BA şemsiyesi altında uzmanlaşmış alanlarda önemli bir büyüme olduğunu gösteriyor.
Daha geleneksel BA rollerinin önümüzdeki on yılda büyümeye devam etmesi bekleniyor; Finansal Analist rollerinin yaklaşık %6, Bütçe Analisti rollerinin %5 ve Bilgisayar Sistemleri Analisti rollerinin de yaklaşık %5 büyümesi bekleniyor. Ancak Pazar Araştırma Analistleri (%22 büyüme bekleniyor), Operasyon Araştırma Analistleri (%25 büyüme bekleniyor) ve Bilgi Güvenliği Analisti rolleri (%33 büyüme bekleniyor) gibi ortaya çıkan teknolojilere ve trendlere bağlı BA rolleri önümüzdeki on yılda ortalama rolden çok daha hızlı büyüyor.
Bu tür bir büyümeyle, dünya çapındaki şirketler bulabilecekleri her İş Analisti için şimdiden rekabet ediyor. Dev dağıtımcı Amazon gibi bazıları, analist rollerinde eğitmek için mevcut çalışanlarına milyonlarca dolar yatırım yapıyor. İş Analisti kariyerine başlamak için şu andan daha iyi bir zaman yok!
#3 – Büyük Maaş
Ortalama bir İş Analistinin yılda 104.000 dolardan fazla kazandığını ilk öğrendiğimde duyularım şok oldu! Sonra İş Analistlerinin en üst %10'unun yılda yaklaşık 180.000 dolar kazandığını duyduğumda neredeyse yere yığılacaktım!
İş Analistleri, çalışmalarımız karşılığında oldukça iyi ücretlendirilirler ve iş piyasası talebinin giriş seviyesi adayları geride bırakmasıyla birlikte İş Analisti maaşının artmaya devam etmesi beklenmektedir.
#4 – Bağımsızlık ve Esneklik
Hayatımda bana daha fazla mikro yönetim uygulanmasını dilediğini söyleyen hiç kimseyle tanışmadım. Sürekli olarak omzunuzun üzerinden bakan ve işinizi kontrol eden birinin olması çalışanların motivasyonunu düşürür.
İş Analistleri için harika haber, işlerinin genellikle yönetimin tüm seviyeleriyle çalışmayı ve taştan oyulmuş tekrarlanabilir bir süreç olmamasını gerektirmesi nedeniyle, görevlerini bağımsız olarak yerine getirmeleri için güven ve esneklik sağlanması gerektiğidir. Bu, çalışanların müşterilerinin beklentilerini karşılamaları ve aşmaları için daha fazla özgürlük ve yaratıcılık sağlar.
#5 – Hiçbir Zaman Sıkıcı Bir Gün Değil
Ben de birçok insan gibi, aynı görevleri her gün tekrar tekrar yapmaya koyulduğumda biraz sıkılmaya meyilliyim. Bunu kendim hakkında daha gençken öğrendim ve yaz tatilimi yerel bir fabrikada çalışarak geçirdim. Bir boya hattına bir şeyler takma ve çıkarma işi şimdiye kadar yaptığım en kolay işlerden biriydi ve oldukça iyi para kazandırıyordu, ancak ben bunu yapamadım.
Her gün aynı monoton görevleri tekrar tekrar yapmanın verdiği hareketsizlikten beynimin eridiğini hissediyordum. Fabrika çelik burunlu ayakkabılarımı asıp, her vardiyada çok daha az maaş veren ama daha benzersiz olan farklı bir işe girmeden önce tam iki ay dayanabildim.
İş Analisti olmak inanılmaz derecede farklıdır. Sadece belirli bir gün için kendi görevlerinizi planlamakla kalmazsınız, aynı zamanda bunları gerçekleştirme şekliniz de tamamen size bağlıdır. Bir gün gereksinimleri ortaya çıkaran sosyal bir kelebek, ertesi gün "yoğun iş" görevlerini tamamlayan bir münzevi olmak istiyorsanız, bunu yapma esnekliği sizindir. Bir araya getirmeniz gereken bulmaca sizindir ve her gün, her proje gibi, farklıdır.
#6 – Geçmiş Deneyimlerinizi ve Bilginizi Kullanın
En başarılı İş Analistleri, çeşitli tuhaf işlerden, önceki kariyerlerinden ve eğitimlerinden edindikleri geniş bir bilgi ve deneyim yelpazesine sahiptir. Öğretmen olsanız da, finans sektöründe çalışsanız da, kapı kapı dolaşıp satış yapsanız da, kendi işinizin sahibi olsanız da, üniversiteden yeni mezun olsanız da veya hemen hemen başka bir geçmişe sahip olsanız da, kazandığınız deneyimler ve bilgiler bir İş Analisti olarak kullanılabilir ve kullanılacaktır.
Deneyimleriniz, işletmenin karşılaştığı bir sorunu tanımlamanıza, işletme ekibi üyeleriyle uyum sağlamanıza, bir sorunu çözmek için bir çözüm tasarlamanıza, bir süreci yeniden yapılandırmanıza, kullanıcı eğitimi gerçekleştirmenize ve daha fazlasına yardımcı olabilir. Olasılıklar sonsuzdur!
Nerede çalıştığınız veya üniversitede hangi diplomayı aldığınız önemli değil, bunların hepsi başarılı bir İş Analisti olmanıza yardımcı olabilir.
#7 – Başkalarına Yardım Etmekten Hoşlanırsınız
Bir İş Analistinin yaptığı şeylerin çoğu karmaşık iş sorunlarını çözmektir. İş Analistleri, yüksek düzeyde, sorun noktalarını anlar, mevcut "olduğu gibi" durumun tam resmini elde eder, sorunu çözülebilir parçalara ayırır, çözümü tasarlar ve çözümü test etmeye ve uygulamaya yardımcı olur, bu da sonunda başlangıçtaki sorunu çözmelidir.
Bu zorlu süreci atlatmak kendi içinde zorluklar barındırabilir; ancak sonunda bir kişinin, bir iş biriminin veya şirketin para tasarrufu yapmasına veya işleri kolaylaştırmasına nasıl yardımcı olduğunuzu duymak, her şeye değer.
Son ürüne bakmak ve başarmanıza yardımcı olduğunuz şeyin farkına varmak inanılmaz derecede tatmin edici. En sevdiğim an, kullanıcıların kocaman bir gülümsemeyle "Bunu gerçekten yapabilir misin? Bu bana çok zaman kazandıracak!" demesidir. Başkalarına sorunları çözerek ve işlerini kolaylaştırarak yardımcı olabilmek, kendimi İş Analisti olarak adlandırmaktan son derece gurur duymamı sağlıyor.
Mükemmel Kariyer Üçlüsü
İş Analisti kariyeri, benim Mükemmel Kariyer Üçlüsü olarak adlandırmayı sevdiğim şeye sahiptir : finansal istikrar, sürekli mesleki gelişim ve kişisel tatmin. Üniversiteden mezun olsanız da, ne yapacağınızı profesyonel olarak bilemeseniz de veya kariyerinizden sıkılmış olsanız da, İş Analisti olmayı ciddi bir şekilde incelemeniz gerekir.